snoeien

Snoeien op hoogte

 

De boom schudt heftig heen en weer. Wiebelend en verrijkend sta ik op mijn eerste dag bij de snoeibrigade hoog in de kruin van een oude fruitboom een grote tak af te zagen. ‘Van onderen!!!’ en krakend valt de enorme tak zo’n 5 meter naar beneden.

Even uitblazen en de lamme arm uitschudden om bij te komen van de inspanning. Moe maar voldaan daal ik de ladder af  om van een afstand en van een afstand het resultaat te bekijken. Na een lange dag snoeien zien de oude perenbomen aan de Kalversteeg er weer prachtig uit. De kruinen komen beter in balans en ze kunnen er even tegen.

 

Als nieuweling bij de snoeibrigade ben ik blij met het zonnetje en de blauwe lucht die dag, maar Dennis vertelt me dat twee jaar geleden het vroor dat het kraakte toen ze deze oude perelaars voor de eerste keer onder handen namen. Sterke verhalen, en er zullen er nog meer volgen tijdens de verschillende dagen waarop ik mee heb gesnoeid.

 

Zo’n 3 jaar geleden zijn ze begonnen, de snoeibrigade van het Land van Heusden en Altena. Opgericht om zorg te dragen voor het beheer van een kenmerkend landschappelijk element, de hoogstamfruitbomen. Op ons eiland kom je nog regelmatig op oude boerenerven en in het veld oude fruitbomen tegen. Helaas vaak in slechte staat of met achterstallig onderhoud omdat de eigenaar te weinig tijd of ervaring heeft om ze goed te snoeien. Of omdat de eigenaar inmiddels zelf te oud is geworden om nog te snoeien.

 

Door moderne teeltmethodes zijn hoogstamfruitbomen nauwelijks nog interessant als productieboom en dus werden ze na de oorlog massaal gerooid om plaats te maken voor laagstam boomgaarden. Op enkele bomen na. Vaak gespaard rondom het boerenerf of in een huisboomgaard.

 

Zo verging het ook de boomgaard aan de Kalversteeg. Een grote oude hoogstam boomgaard die jaren geleden grotendeels gerooid is omdat het hout door een vioolbouwer werd opgekocht. Zo leverde het alsnog goed geld op. De laatste rij die over bleef vormt vandaag de dag een markant element in de kale polder wat het waard is om behouden te worden. De eigenaar, een boer, komt niet toe aan het onderhoud en heeft het uitbesteed aan de snoeibrigade.

 

De snoeibrigade beschikt over een goed uitgeruste aanhangwagen met professioneel snoeimateriaal. Een team van deskundige vrijwilligers die zowel uit jonge als oudere personen bestaat, gaat op verschillende dagen in de winter er op uit om bomen te snoeien. Van een enkele boom in een privetuin tot een oude boomgaard bij een terpboerderij.

 

Dit jaar hoop ik weer regelmatig mee te kunnen werken. Het is leuk om te ontdekken hoeveel bomen er nog in de streek staan en wat de geschiedenis erachter is. Op de meest onverwachte plaatsen staan nog prachtige exemplaren die nog flink onder handen moeten worden genomen. Dus er is nog werk genoeg.

 

Nu het nieuwe snoeiseizoen aanbreekt worden de zagen en snoeischaren weer geslepen voor een nieuwe ronde. Voor een klein bedrag per boom kun je de snoeibrigade inschakelen. Voorwaarde is dat het oude fruitbomen zijn die op een zichtlocatie staan. Het snoeihout dient zelf opgeruimd te worden.

 

 

Emiel Versluis