Sn.brig. kar grote foto
Professioneel uitgesruste materiaalwagen

De Snoeibrigade is in 2011 opgericht om bijzondere fruitbomen binnen het land van Heusden en Altena vakkundig te leren snoeien om ze zodoende te kunnen behouden. Inmiddels is er een gezellige club ontstaan met mensen die het leuk vinden om fruitbomen zo gezond en produktief mogelijk te laten groeien door middel van de juiste snoei.

Wat doet de snoeibrigade ?

De snoeibrigade snoeit bijzondere hoogstam-fruitbomen die zowel een maatschappelijke als een recreatieve waarde hebben voor de streek. Mooie fruitbomen op een zichtlocatie zijn beeldbepalend voor fietsers en wandelaars, en tonen de historie en de rijke oogst van het Land van Heusden en Altena.

De diverse rassen streekeigen hoogstam- fruitbomen zijn door een inmiddels afgesloten ANV- project de afgelopen jaren vakkundig vermeerderd en overal in de streek weer opnieuw aangeplant. Zowel de oude als de nieuw aangeplante bomen worden door de snoeibrigade met veel zorg onderhouden voor een lange levensduur, zodat ze voor de streek behouden kunnen blijven.

De vrijwilligers van de snoeibrigade hebben de beschikking over een kar vol materiaal om de bomen te kunnen snoeien,  en hebben voldoende kennis vergaard om de bomen vakkundig te kunnen snoeien.

Kosten

Er wordt voor het snoeien van de bomen een kleine vergoeding gevraagd, deze bestaat uit twee onderdelen; een goed “bakske koffie” en een vergoeding per boom die afhankelijk is van de omtrek.  De opdrachtgever moet zelf zorgen voor het opruimen van de takken.

Er kan evt. vooraf een prijs genoemd worden om verrassingen te voorkomen. De vergoeding wordt gebruikt om het materiaal te onderhouden en zo veilig mogelijk te kunnen werken. Daarnaast wordt deze vergoeding aangewend voor het vergaren van kennis van de vrijwilligers d.m.v. bijeenkomsten.

Vrijwilligers

Hoogstam
Hoogstam

De vrijwilligers zijn mensen uit de streek die het leuk vinden om met fruitbomen bezig te zijn.  Zij vinden het heerlijk om in de winter een aantal dagen op pad te gaan in de streek om de bomen te snoeien. De sfeer is goed en er wordt onderling veel gepraat over het ontwikkelen van een mooie fruitboom.

De club is altijd op zoek naar meer vrijwilligers; zowel mannen als vrouwen. Naar eigen zeggen vooral geen “macho zaagclub”,  maar een groep liefhebbers die prachtige fruitbomen wil bewaren voor het nageslacht.

Aanmelden

Dus… heb je een hart en tijd voor hoogstamfruit, een oog voor groen in je woonomgeving, snoeien in de winter,  met een leuk ploegje mensen in de natuur aan de slag,  zinvol omgaan met snoeischaar en zaag? Meld je dan aan bij de contactpersoon van de Snoeibrigade:

Arjan Quartel
0612759694
awjquartel@hotmail.com